NorthSide: Danmarks grønneste kulturbegivenhed

NorthSide: Danmarks grønneste kulturbegivenhed

Vi forsætter vores historier om aktører indenfor kulturlivet, der har besluttet at bruge deres platform til at forandre samfundet omkring dem i en bæredygtighed retning. Senest har vi haft fokus på historier fra fodboldens verden, men denne gang vil vi gerne fremhæve en dansk festival for deres arbejde med bæredygtighed.

NorthSide har siden sin første udgave i 2010 haft målet om at blive Danmarks grønneste kulturbegivenhed. I et årti har festivalen implementeret tiltag for at gøre festivalen grønnere, og i 2022 kommer den til at stå i sin mest bæredygtige udgave til dato for de ca. 35.000 gæster.

Lead the way
Under mantraet ’Lead the way’ ønsker NorthSide ikke bare at påvirke festivalens gæster, men også branchen i en bæredygtighed retning. Helt centralt i alle beslutninger er nemlig, at bæredygtighed skal være omdrejningspunktet. Den tilgang betyder, at festivalen er enormt bevidste om, hvilke samarbejdspartnere, materialer og investeringer man gør sig med.

Det mærker gæsterne, når de fra år til år ser, hvordan festivalen forbedrer deres udvalg med mere bæredygtige produkter og løsninger. F.eks. som i 2019 da NorthSide skiftede al engangsplastkrus ud med krus af genanvendeligt plastik.

Plantebaseret kost
En mærkbar ændring fra sidste udgave af festivalen i 2019 til den kommende i 2022, bliver på udvalget af mad for festivalens gæster. Som led i udviklingen om at blive endnu mere bæredygtig, har NorthSide taget en beslutning om, at al mad til gæster, artister og frivillige nu udelukkende er plantebaseret.

NorthSide vil frem mod 2022 udgaven være i dialog med boderne på festivalspladsen om at udvikle og inspirere gæsterne med nye fortolkninger af festivalsfavoritter. Fælles for retterne er, at de alle er baseret på 100% økologiske råvarer og er plantebaseret. Med dette nye tiltag bliver NorthSide den første danske festival med et udelukkende plantebaseret udbud af mad.

Signalværdien er ikke til at tage fejl af. Vi ved, at vi som individer skal spise mere grønt og færre animalske produkter i fremtiden, og festivalen ønsker at sætte dagsordenen og inspirere gæsterne med lækre retter. Selvom den nye ændring mødte lidt kritik på de sociale medier, så har festivalen holdt fast ved at understrege vores madvaner som en del af løsningen på den grønne omstilling.

Grøn strøm
Den anden store ændring til festivalen i 2022 bliver, at den nu er 100% forsynet med grøn strøm. Igen er initiativet banebrydende for festivalbranchen, da NorthSide bliver den første danske festival og den største udenlandske, der går den 100% grønne vej på energiforsyningen. Omlægningen til grøn strøm forbedrer alene det samlede regnskab med ca. 88 mio. tons.

Affald som ressource
En tre dages festival betyder en del affald, og som bæredygtig festival er man nødt til at løse den udfordring. Siden 2012 har NorthSide aktivt kommunikeret og skiltet med affaldssortering til deres gæster, sådan at gæsterne kan affaldssortere i seks fraktioner. Og det er ikke kun NorthSide selv, der synes det er en god ide, da 77% af gæsterne i 2018 gjorde en indsats for at sortere affaldet. Det betød at NorthSide formåede at sortere og genanvende næsten 75% af det samlet affald. Målet er de kommende år at blive 100% affaldsfri.

Transport
Hvis man har tænkt sig at tage bilen til sit besøg på NorthSide, så bliver man slemt skuffet, hvis ideen er at parkere lige ude foran festivalen. Alle parkeringspladser til biler er nemlig afskaffet med formålet om at fremme kollektiv trafik og mindre klimapåvirkende transportmidler. Derfor ankommer langt de fleste af festivalens gæster med bus, tog, cykel eller til fods.

A Greener Festival Award
NorthSide har de sidste 10 år formåede at sætte nye standarder for afviklingen af bæredygtige festivaler. Deres arbejde er heller ikke gået ubemærket hen internationalt set. Nonprofit organisationen A Greener Festival opfordrer festivaler til at minimere madspild og fremme deres sortering af affald. Da de i 2014 og 2016 besøgte festivalen, kunne NorthSide, som den første danske festival, efterfølgende blære sig med priser om bæredygtighed.

NorthSide’s mission om at blive Danmarks grønneste kulturbegivenhed er godt på vej. Festivalen bygger fra år til år nye tiltag for at gøre begivenheden mere grøn uden at gå på kompromis med oplevelsen. Det kompromisløse arbejde med bæredygtighed over næsten et årti betyder, at festivalen er et forbillede for festivaler rundt omkring i verden på, at det kan lade sig gøre at transformere festivaler til at blive grønnere.

Hvis du er interesseret i opleve NorthSide er der stadig billetter til 2022 til salg.

Luk menu