Har bæredygtige tiltag indflydelse på de kommercielle indtægter?

Har bæredygtige tiltag indflydelse på de kommercielle indtægter?

AGF præsenterede for nylig for fjerde gang i træk et millionoverskud i klubbens årsregnskab. Regnskabet dækker over perioden 1. juli 2021 til 30. juni 2022, hvor den aarhusianske klub har mønstret et overskud på 11 millioner.

På trods af et skuffende år resultatmæssigt har AGF formået at øge de kommercielle indtægter fra 67 mio. kr. i 2020/21 sæsonen til 77 mio. kr. i år, hvilket er en stigning på knap 15%. Med de 77 mio. kr. i kommercielle indtægter blander AGF sig nu helt i toppen af ikke bare Superligaklubberne, men også som en af de førende i Skandinavien, og udviklingen er imponerende i forhold til, hvor klubben befandt sig kommercielt for bare få år tilbage.

Går vi bare 5 år tilbage til 16/17 sæsonen, lå AGF med 48 mio. kr. i kommercielle indtægter. Siden er der dog kommet fart på med 51 mio., 55 mio., 64 mio., og 67 mio., i de efterfølgende regnskaber. Den succesfulde udvikling er sket blandet andet fordi, at AGF arbejder målrettet på at levere værdiskabende sponsorater, der bl.a. bliver styrket af en øget digital aktivering rundt om kampaktiviteter.

Ansvarlighedsstrategiens aftryk på det kommercielle
Men den kommercielle udvikling de seneste to år skyldes bl.a. også, at AGF i 2020 lancerede en ansvarlighedsstrategi for klubbens arbejde med bæredygtighed. Som den eneste Superligaklub med en egentlig strategi på for miljømæssig ansvarlighed og bæredygtighed, formår AGF at tale ind i den virkelighed, som virksomheder agerer i, hvor forbrugerne i stigende grad har forventninger om ansvarlighed til virksomheden. Det er derfor interessant, at AGF i løbet af seneste regnskab har formået at tilknytte 9 nye Guldpartnere, hvilket også er en ny rekord. 

En international Nielsen rapport fra 2021 omkring skiftende værdier og trends på det globale sponsormarked forudser, at rettighedshavere (som fodboldklubber) med en særlig bæredygtig agenda kan forvente en 11% stigning i omsætningen over de næste 3-5 år. Begrundelsen for den forudsigelse skal findes i, at brands i stigende grad søger partnere, der kan forsyne dem med platforme til at promovere egne værdier og interesser, som f.eks. den bæredygtige agenda. Rapporten baserer sig på et internationalt perspektiv, og det kan derfor diskuteres om de 11% er for lavt sat i en dansk kontekst, da danske virksomheder er blandt dem med mest fokus på bæredygtighed og ansvarlighed.

Hvis man spørger AGF selv om, hvorvidt ansvarlighedsstrategien har en betydning for den kommercielle udvikling, så siger tidligere chef for branding og bæredygtighed og nu konsulent Anne Jensen fra AGF at:

”Det er meget svært at sige, idet det typisk ikke er den eneste årsag til at tegne et sponsorat. Men vi kan se, at det har været en medvirkende faktor i stort set alle sponsorater det seneste år. Og for alle store sponsorer er det en faktor, som de også selv er meget engageret i. Vi har selv lavet en undersøgelse blandt vores sponsorer, som viser meget tydeligt, at bæredygtigheden er på agendaen i langt størstedelen af virksomhederne, og at forventningen er, at dette fokus kun bliver større i de kommende tre til fem år.”

Så selvom AGF’s arbejde med bæredygtighed altså ikke er den eneste årsag til klubbens kommercielle succes, kan ansvarlighedsstrategien anskues som en medvirkende faktor også set i lyset af, at ingen andre Superligaklubber arbejder tilsvarende strategisk på området.

Noget kunne altså tyde på, at AGF’s arbejde med bæredygtighed og ansvarlighed kan blive en kommerciel fordel for klubben, da virksomheder værdsætter det bæredygtige aspekt i sponsoratet, som AGF kan tilbyde.

Luk menu