Forest Green Rovers FC – verdens grønneste klub

Forest Green Rovers FC – verdens grønneste klub

Bæredygtighed har for alvor fået virksomheders interesse. Kunder efterspørger som aldrig før, hvordan man producerer, og hvilket aftryk det efterlader i klimaregnskabet. Vi er med andre ord begyndt at blive mere bevidste om vores omgivelser, og hvordan vi påvirker dem. Dette gør sig også gældende i sportsbranchen, hvor der er tendenser til, at klubber er begyndt bringe bæredygtighed helt ind i kernen af deres forretning.

Et lysende klart eksempel på denne tankegang er Forest Green Rovers FC, der af FIFA i 2017 blev kaldt verdens grønneste klub. Forest Green Rovers FC spiller i League Two i det engelske ligasystem, og blev stiftet helt tilbage i 1889. I 2010 overtog Dale Vince klubben med formålet om at gøre bæredygtighed til omdrejningspunktet for kulturen. Siden har klubben implementeret en række bæredygtige tiltag, der betyder, at den i dag er forbillede for klubber verden over.

Bæredygtige initiativer
Solpaneler var noget af det første, som blev installeret på stadion, og dækker ca. 10% af klubbens energiforbrug. Resten er energien bliver tilført fra hovedsponsoren Ecocity, der leverer energien fra vedvarende kilder. Udover at være 100% grøn i energiforbruget, er banen på stadion også organisk. Det lyder måske fjollet, da der er tale om en græsplæne, men der bliver brugt en del pesticider og ukrudtsfjerner for at holde banerne gode. Her er banen dog fri for midler, og bliver desuden slået af en soldreven GPS-styret græsslåmaskine. Forest Green har også vundet priser for deres opsamlingssystem af regnvand. Det opsamlede regnvand bliver brugt til at vande banen, fremfor at bruge yderligere vandressourcer på afvanding af banen.

Generelt er klubben meget opmærksom på sit energiforbrug. Ved at skifte til LED-lys reducerede klubben sit energiforbrug på lys med 60%. Men det er ikke kun klubben selv, der er fokus på, da der bliver opfordret til, at fansene ankommer enten i offentlig transport eller i elektriske køretøjer. Dette bliver understreget af muligheden for i stort omfang at lade elektrisk ved parkeringspladserne ved stadion.

Yderligere tog klubben i 2014, hvad der for mange fodboldfans betegnes som drastiske skridt på udbuddet af mad på stadion. Igen med formålet om at sænke klubbens CO2-aftryk, blev animalske produkter udfaset, hvilket betød farvel til den klassiske stadionpølse. Ind kom i stedet veganske burgere, mexicanske fajitas og pizzaer, der gjorde klubben til den første plantebaseret klub i verden. Det interessante er, at madsalget steg med 84% i den sæson sammenlignet med sæsonen forinden, hvilket udfordrer forestillingen om en stadionplatte som det eneste rigtige at servere på stadion.

Klubben revolutionerede også for få år siden, hvordan spillertøjet skulle produceres med mere bæredygtige materialer. Her præsenterede Forest Green verdens første spillersæt med bambus, og siden har klubben arbejdet sammen med en tøjproducent om at gøre det endnu mere bæredygtigt. I foråret 2021 kunne de så vise et ny spillersæt frem, som er produceret af genbrugt plastik, og kaffegrums indsamlet fra caféer i lokalområdet.

Eco Park
Seneste skud på stammen med bæredygtige initiativer for Forest Green bliver klubbens planer om at bygge et nyt bæredygtigt stadion, Eco Park. Det nye stadion bliver en unik konstruktion sammenlignet med andre stadions, eftersom det vil blive opført udelukkende i træ. Når stadionet står færdigt, vil det kunne huse ca. 5000 tilskuere, og stå som et monument over klubbens arbejde med bæredygtighed. Udover at træ er det byggemateriale med lavest CO2 aftryk, kompenserer klubben også alle de træer, der skal benyttes til opførelsen, ved at plante nye træer rundt om stadion. Det nuværende stadion skal desuden ombygges til boliger med lavt CO2 aftryk, så klubben giver noget tilbage til lokalsamfundet.

Kronen på værket for Forest Green var FIFA’s anerkendelse af klubben som den mest bæredygtige i fodboldbranchen. For mange er klubben blevet symbolet på, at fodboldbranchen ikke behøver at være konservativ og traditionel, men faktisk evner at tilpasse sig moderne standarder, der er i tråd med resten af samfundet. Fodbolden har en fantastisk platform til at påvirke mennesker og drive forandringer, og Forest Green er et godt eksempel på dette.

Du kan læse meget mere om Forest Green Rovers FC og deres syn på bæredygtighed her: https://www.fgr.co.uk/another-way

Luk menu